KÖZSZOLGÁLATI Tudásportál
KÖZSZOLGÁLATI
Tudásportál

Egyszerű kereső

Az egyszerű kereső a böngészőkben megszokott szabadszavas kereséshez hasonló szolgáltatás. A kereséshez elég azon kifejezés vagy kifejezések megadása, amelyek nagyjából ahhoz a területhez kapcsolódnak, amely iránt a felhasználó érdeklődik. Ezek a kifejezések lehetnek akár közvetlenül a keresett tudáselemek, de segítségükkel a keresési terület is pontosítható lehet.

Például a „közigazgatás” egy meglehetősen nagy területet jelöl, így a találati listában minden olyan dokumentum megjelenik, amely kapcsolódik a közigazgatáshoz. Ennél jóval szűkebb találatot eredményez a „közigazgatási hatósági eljárás” kifejezésre való keresés.

A kereső panelben a kifejezés(ek) megadásával és a keresőgomb lenyomásával (vagy Enter leütésével) indítható a keresés.

A keresés eredményeként megjelenik a találati lista első tíz eleme. A lista fejrovata jelzi az aktuális oldal és az összes oldal számát, valamint lehetőséget biztosít a főoldalra (alapállapothoz) való visszalépéshez. Az oldalak közötti lépegetésre szolgálnak az ablak bal oldalán megjelenő fel és lefelé mutató nyilak, vagy a lista alján a „További 10 találat megjelenítésére” alkalmas sáv.

Alapértelmezés szerint a keresés az összes gyűjteményre vonatkozik. Amennyiben szűkíteni akarjuk a keresést, akkor használható a „Lista szűrő”, ahol adott gyűjtemény, megjelenési év, illetve szervezeti egység választható.

A találati listában megjelennek a keresésnek megfelelő dokumentumok főbb adatai (cím, szerzők, évszám, tárgyszavak).

Adott tételt kiválasztva megjelenik a dokumentum adatlapja bővebb információkkal, a jogosultságoknak megfelelően lehetőséget biztosítva a dokumentum megtekintésére, letöltésére, bejelentkezett felhasználók számára további szolgáltatásokkal.