KÖZSZOLGÁLATI Tudásportál

Oktatást és kutatást segítő online adatbázisok

Szakirodalmak az oktatás, kutatás szolgálatában

2021-ben az oktatást és kutatást segítő egyetemi szolgáltatások tovább bővülnek. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen korábban nem tapasztalható mennyiségben érhetők el előfizetett magyar és nemzetközi teljes szövegű, valamint bibliográfiai adatbázisok.

Az Egyetem által előfizetett online adatbázisok [https://www.uni-nke.hu/konyvtar/adatbazisok] elérése is kényelmesebbé vált.

Az adatbázisok használatának feltétele a következő:

  • elérhetők az Egyetem területén található számítógépeken (oktatási épületekben, könyvtárakban, kollégiumokban stb.),
  • vagy bárhonnan, az NKE Informatikai Igazgatóság által üzemeltetett VPN szolgáltatás segítségével,
  • 2021-től az eduID (Shibboleth) azonosítás nyújt kényelmesebb elérési lehetőséget, amihez csak érvényes NKE-fiókra és jelszóra van szükség

Az eduID segítségével minden felhasználó a saját intézménye által üzemeltetett azonosító szerveren keresztül jelentkezhet be attól függetlenül, hogy a saját intézménye vagy valaki más által nyújtott szolgáltatást szeretne igénybe venni. Egy munkamenet alatt csak egyszer kell azonosítania magát a felhasználónak (Single Sign-on), így gyorsan, kényelmesen használható. Az eduID nyílt szabványon alapul, bármelyik hazai akadémiai intézmény számára elérhető.

Az eduID adatbázisonkénti használatához leírást és segédletet itt [https://www.uni-nke.hu/konyvtar/adatbazis-ajanlok/adatbazisok-elerese-eduid-val] találhatnak.

A VPN-szolgáltatás a továbbiakban is elérhető marad, így természetesen ezzel a módszerrel is lehetőségük van az adatbázisok használatára.

Kérjük, a szolgáltatás igénybevétele előtt olvassák el az adatvédelmi tájékoztatót [https://www.uni-nke.hu/adatvedelem].
 
Az adatbázisokkal kapcsolatos kérdésekkel forduljanak az Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár munkatársaihoz.
(Kapcsolat: dto.konyvtar@uni-nke.hu címen)